Vernisáž výstavy fotografií a příběhů cizinců v hradeckém Adalbertinu
October 2, 2014 NEWS

Vernisáž výstavy fotografií a příběhů cizinců v hradeckém Adalbertinu

Ve středu 8. 10. ve 14 hod. bude v hradeckém Adalbertinu zahájena výstava fotografií a příběhů cizinců Jsme ze stejné planety (Jindřich Štreit/Martina Vašíčková) a také fotografií ze Setkání národů 2013 (Luděk Bárta). Vernisáž se koná ke Dni Charity. V programu vystoupí houslistka Nataliya Zhovtobryuch původem z Ukrajiny, nebudou chybět etnické ochutnávky. Výstava potrvá až do 6. 11., kdy doprovodí letošní ročník festivalu Setkání národů.

Putovní výstavu Jsme ze stejné planety, která už „navštívila“ desítky českých měst, připravila Charita Česká republika. Fotografie cizinců, kteří u nás našli druhý domov, zachytil svým objektivem dokumentární fotograf Jindřich Štreit, jejich příběhy zpracovala novinářka Martina Vašíčková.

Fotografie Luďka Bárty zachycují loňský ročník festivalu Setkání národů v hradeckém Adalbertinu, kde se návštěvníkům představilo 27 zemí čtyř kontinentů – Evropy, Asie, Afriky a Ameriky. Svou kulturu a tradice prezentovali cizinci, kteří žijí, pracují anebo studují v Královéhradeckém kraji - hudbou, tancem, národními oděvy i ochutnávkami. Na festival dorazilo také přes 600 žáků a studentů hradeckých ZŠ a SŠ, kteří soutěžili v poznávacím kvízu. Multikulturní akci pořádá Integrační centrum pro cizince při Diecézní charitě Hradec Králové společně se zahraničními studenty hradeckých univerzit a se Správou uprchlických zařízení MV ČR – Pobytovým střediskem Kostelec n. O. s finanční podporou Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí a Statutárního města Hradec Králové.

Den Charity je tradiční celostátní kampaň u příležitosti svátku sv. Vincence (27. 9.), patrona charitních zařízení, kterou pořádá Charita Česká republika v září a v říjnu. Diecézní charita Hradec Králové a Charity v našich regionech při této příležitosti připravily pro širokou veřejnost dny otevřených dveří, výstavy, koncerty, divadlo, soutěže a další zajímavé akce pro děti a dospělé. Cílem kampaně je "obdarovat" veřejnost, představit činnost a služby Charit. Nejvíce akcí proběhlo v uplynulém týdnu kolem 27. 9. Podrobný přehled najdete zde. Více o Dni Charity také na www.charita.cz.

Výstavu pořádá Diecézní charita Hradec Králové - Integrační centrum pro cizince.

Těšíme se na setkání s Vámi!