Ukrajinský velvyslanec navštívil malou Tatjanu, která se léčí v hradecké Fakultní nemocnici
October 29, 2015 NEWS

Ukrajinský velvyslanec navštívil malou Tatjanu, která se léčí v hradecké Fakultní nemocnici

Ukrajinský velvyslanec v ČR pan Borys Zajčuk a konzul pan Pavlo Kovtun v úterý 27. 10. 2015 navštívili malou pacientku Tatjanu Chernobay z Doněcku, která se léčí s válečným zraněním ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové v rámci programu Medevac MV ČR. Tatjana se už uzdravuje a chystá se na odjezd domů. S maminkou jsou velmi vděční českým lékařům a hradecké Diecézní charitě za pomoc.

Devítiletá Tatjana utrpěla vážné zranění nohy a popáleniny po výbuchu granátu při jedné z přestřelek v ukrajinském Doněcku. Granát zasáhl dům jejich sousedů, kde byla dívka s rodiči právě na návštěvě. Dívka přijela do ČR v doprovodu své maminky a v hradecké Fakultní nemocnici podstoupila operaci zraněné končetiny a v současné době probíhá rehabilitace.

„Zajišťujeme kontakt malé pacientky a maminky s lékaři a personálem nemocnice včetně tlumočení. Pomáháme dívce také s doučováním, aby ve škole nezameškala,“ říká Ing. Jan Kočí, vedoucí Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové.

Příběh Tatjany zachycuje také reportáž České televize v Událostech z neděle 18. 10. 2015.

Program Medevac financuje MV ČR a organizačně se na něm podílí Charita Praha. Je určen především dětským pacientům, kterým není možné zajistit léčbu v jejich zemi a jejichž stav je natolik vážný, že jsou ohroženi na životě. Více informací o programu Medevac najdete na webu MV ČRArcidiecézní charity Praha.

Charita pro Ukrajinu - Charita ČR zajišťuje také humanitární pomoc obětem válečného konfliktu na východní Ukrajině.

Projekt Integrační centrum pro cizince AMIF/1/01 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu.