Pětatřicet zemí ze čtyř kontinentů představilo svou kulturu na letošním Setkání národů
November 7, 2014 NEWS

Pětatřicet zemí ze čtyř kontinentů představilo svou kulturu na letošním Setkání národů

Pětatřicet zemí ze čtyř kontinentů představilo svou kulturu, tradice i kuchyni na festivalu Setkání národů, který se uskutečnil ve čtvrtek 6. 11. v hradeckém Adalbertinu. Letošní ročník přilákal téměř tisícovku návštěvníků. Národní tradice, umění a zvyky prezentovali především cizinci, kteří žijí, pracují anebo studují v Královéhradeckém kraji. Poprvé se na festivalu představily například Mongolsko, Sýrie, Maroko, Burundi, Lotyšsko nebo Maďarsko.

Slavnostního zahájení se zúčastnili významní hosté jako ing. Anna Maclová, náměstkyně primátora Statutárního města Hradec Králové, PaedDr. Mgr. Josef Lukášek, radní Královéhradeckého kraje, a Mons. Josef Suchár, prezident Diecézní charity Hradec Králové.

V dopoledním programu se žáci a studenti desítky hradeckých škol utkali ve znalostním kvízu. Vyzkoušeli si, zda by uspěli u zkoušky z českých reálií, kterou musí skládat cizinci, když se ucházejí o naše občanství. Odpolední program pro veřejnost zahájila hudební pohádka v podání souboru Světáci při hradeckém Integračním centru pro cizince.

Vpodvečer festival vyvrcholil koncertem, kde vystoupili americký saxofonista a zpěvák David Wiljo Kangas, italská zpěvačka Giulia Catania, Oxana Evsina z Ruska a další interpreti. Africké bubny rozezněla oblíbená kapela MBUNDA AFRIKA z Konga. Národní hudbu a tanec představila skupina DUNJIN GARAV z Mongolska. Orientální tance předvedl soubor SAHAR. Závěrečnou píseň Hallelujah věnovali účinkující zemím, kde lidé na rozdíl od nás žijí v těžkých životních podmínkách.

„Setkání národů je přátelská akce, kde se můžeme potkávat a seznámit s lidmi, kteří pocházejí z různých zemí a kultur. Posláním festivalu je předcházet vzniku předsudků vůči cizincům, kteří u nás hledají nový domov,“ říká ing. Jan Kočí, vedoucí Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové.

Národní tradice, umění a zvyky v Adalbertinu prezentovali především cizinci, kteří žijí, pracují anebo studují v Královéhradeckém kraji. Poprvé se na festivalu představily například Mongolsko, Sýrie, Maroko, Burundi, Lotyšsko nebo Maďarsko. Návštěvníci si také mohli prohlédnout národní kostýmy Malajsie, indické sárí, mexické sombrero, ukrajinské a ruské kroje nebo tradiční arabský oděv. Nechyběly ani etnické ochutnávky – vietnamské jarní závitky a rýžové placky, arménský medovník a další exotické pokrmy. Lidé se také zajímali o tradiční výrobky a hudební nástroje nebo dřevořezby z dílny Bagdasara Chanbekjana, původem z Arménie. V přísálí byly vystaveny obrazy a výtvarné výrobky uprchlíků z kosteleckého Pobytového střediska MV ČR. Festival doprovodily také výstavy fotografií a příběhů cizinců.

Multikulturní akci uspořádalo Integrační centrum pro cizince při Diecézní charitě Hradec Králové společně se zahraničními studenty Filozofické fakulty UHK, Lékařské fakulty UK a se Správou uprchlických zařízení MV ČR – Pobytovým střediskem Kostelec nad Orlicí.

Festival se uskutečnil díky podpoře Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Statutárního města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje. Za zdárný průběh akce děkujeme také Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti s.r.o. 

Prohlédněte si reportáže z festivalu v médiích - Česká televizeHradecký deník