O Ukrajině dnešních dnů s Petrou Procházkovou
November 21, 2014 NEWS

O Ukrajině dnešních dnů s Petrou Procházkovou

Na aktuální téma „Ukrajina dnešních dnů“ bude v Hradci Králové přednášet spisovatelka, novinářka, válečná zpravodajka a humanitární pracovnice Petra Procházková, která se nedávno vrátila z této válečným konfliktem zkoušené země. Přednáška je určena široké veřejnosti a uskuteční se v úterý 25. 11. od 18 hod. na Filozofické fakultě UHK (nám. Svobody 331, 2. patro - učebna B14). Besedu pořádá Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s FF UHK.

Ve čtvrti Okťabrskoje v Děbalcevu sedí lidé už týdny ve sklepích. Většina z nich jsou staří a nemocní. V těchto dnech se k nim nedá dostat kvůli neustálé dělostřelbě separatistů. Ve městě, které se nyní nachází na frontové linii mezi ukrajinskými ozbrojenými silami a proruskými separatisty, žilo před konfliktem 26 tisíc lidí. Dnes jich tady zůstala sotva polovina. Odešli všichni, kdo mohli. V bytech se netopí, dlouho netekla voda vůbec, nyní ji v jedné části pouštějí dvě hodiny ráno, v jiné dvě hodiny večer. Všude na území, odkud prchají tisíce lidí, zůstávají domácí zvířata v naprosto bezprizorním stavu. Lidé si někdy nestačí vzít ani teplý kabát, natož psa, kočku či dobytek,“ popisujeaktuální situaci na Ukrajině ve své reportáži pro Lidové noviny novinářka Petra Procházková, která bude v úterý 25. 11. přednášet také v Hradci Králové.

Beseda je pokračováním společného vzdělávacího cyklu přednášek pro širokou veřejnost, jehož cílem je populárně naučnou formou zprostředkovat informace o zahraničních zemích, odkud pocházejí cizinci, kteří žijí v našem kraji. Vstup je zdarma. Leták ke stažení zde.

Tento projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.