Na Setkání národů se představilo 27 zemí čtyř kontinentů
November 13, 2013 NEWS

Na Setkání národů se představilo 27 zemí čtyř kontinentů

Na festivalu Setkání národů, který proběhl v úterý 12. 11. v hradeckém Adalbertinu, se široké veřejnosti představilo 27 zemí čtyř kontinentů – Evropy, Asie, Afriky a Ameriky. Svou kulturu a tradice tu prezentovali cizinci, kteří žijí, pracují anebo studují v Královéhradeckém kraji. Na Setkání národů dorazilo také přes 600 žáků a studentů hradeckých ZŠ a SŠ, kteří soutěžili v poznávacím kvízu o vstupenky na představení v Klicperově divadle. Vpodvečer multikulturní festival vyvrcholil koncertem a jam session.

Slavnostního zahájení se zúčastnili významní hosté jako ing. Anna Maclová, náměstkyně primátora Statutárního města Hradec Králové, PaedDr. Mgr. Josef Lukášek, radní Královéhradeckého kraje, a RNDr. Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity Hradec Králové. Ná závěrečném koncertu a jam session vystoupili americký saxofonista a zpěvák David Wiljo Kangas, italská zpěvačka Giulia Catania, kapela MBUNDA AFRIKA z Konga a další interpreti.

Ukázky národní hudby, zpěvu i tance předvedly divákům v doprovodném programu na jevišti Arménie, Rusko, Ukrajina, Itálie, USA, Latinská Amerika, Vietnam a africké Kongo. Návštěvníci festivalu si také mohli prohlédnout, u indického stánku i vyzkoušet, národní kostýmy – například japonské kimono, indické sárí, mexické sombrero, ukrajinské a ruské kroje nebo tradiční vietnamský oděv. Nechyběly ani ochutnávky národních jídel – arménská pachlava, banánové koblihy z Konga, japonské sushi nebo mexické tacos, a ukázky tradičních výrobků. Lidé obdivovali také originální umělecké dřevořezby z dílny Bagdasara Chanbekjana, původem z Arménie, nebo obrazy a výtvarné výrobky uprchlíků z kosteleckého Pobytového střediska MV ČR.

„Chtěla bych jménem studentů naší školy i pedagogického doprovodu moc poděkovat za skvělou akci Setkání národů! Všichni jsme si ji nesmírně užili. Líbila se nám taneční a hudební vystoupení, velice zajímavá nám přišla prezentace jednotlivých zemí formou stánků s ukázkami typických oděvů, produktů a jídel. Všem nám tato akce s praktickými ukázkami rozšířila obzory a potěšila naše srdce. Jedna studentka z naší školy, která vyrůstala v Nizozemí, se velmi radovala, že si mohla popovídat u stánku s krajany z Amsterdamu. Pěkné bylo také to, že jsme si mohli nechat napsat jméno v japonštině nebo v arabštině. Věříme, že se akce setkala s nadšeným ohlasem i u ostatních účastníků, a doufáme, že se bude příští rok opakovat,“ uvedla s díky paní Libuše Pawlasová, vyučující společenských věd a německého jazyka z OA, SPŠ, VOŠ CR a JŠ s právem státní JZ, s. r. o.

Multikulturní akci uspořádalo Integrační centrum pro cizince při Diecézní charitě Hradec Králové společně se zahraničními studenty hradeckých univerzit UHK a Lékařskou fakultou UK a se Správou uprchlických zařízení MV ČR – Pobytovým střediskem Kostelec n. O. díky finanční podpoře Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí a Statutárního města Hradec Králové.

Fotogalerie z akce zde.

Festival měl pozitivní ohlas u Čechů i cizinců a také v médiích: