Na Setkání národů se pod jednou střechou představí 30 zemí a kultur světa
October 30, 2014 NEWS

Na Setkání národů se pod jednou střechou představí 30 zemí a kultur světa

Tři desítky národů a kultur ze čtyř kontinentů se představí pod jednou střechou na letošním festivalu Setkání národů, který se uskuteční ve čtvrtek 6. 11. od 9 do 19 hod. v hradeckém Adalbertinu (Tř. ČSA 300). Návštěvníci se mohou těšit na ukázky národní hudby a tanců, etnické ochutnávky, ukázky národních oděvů a tradičních výrobků, výstavy fotografií nebo uměleckých dřevořezeb a výtvarných prací uprchlíků. Africké bubny rozezní kapela MBUNDA AFRIKA z Konga. Orientální tance předvede skupina SAHAR. Národní hudbu a tanec představí skupina DUNJIN GARAV z Mongolska a další interpreti...

V dopoledním programu se žáci a studenti desítky hradeckých škol utkají ve znalostním kvízu a budou soutěžit o nejlepší reportáž.

Hudební pohádku zahrají Světáci, divadelní soubor Čechů a cizinců z našeho kraje (od 16 hod.).

Vpodvečer festival završí koncert, kde vystoupí americký saxofonista a zpěvák David Wiljo Kangas, italská zpěvačka Giulia Catania a další interpreti. Africké bubny rozezní kapela MBUNDA AFRIKA z Konga. Národní hudbu a tanec představí skupina DUNJIN GARAV z Mongolska. Orientální tance předvede skupina SAHAR (od 17 hod.).

Na slavnostní zahájení (od 9 hod.) přijali pozvání ing. Anna Maclová, náměstkyně primátora Statutárního města Hradec Králové, PaedDr. Mgr. Josef Lukášek, radní Královéhradeckého kraje, a RNDr. Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity Hradec Králové.

Národní tradice, umění a zvyky na festivalu představí cizinci, kteří žijí, pracují anebo studují v Královéhradeckém kraji. Poprvé budou svou kulturu na Setkání národů prezentovat Mongolsko, Sýrie, Maroko, Burundi, Lotyšsko nebo Maďarsko. Návštěvníci mohou během festivalu na jednom místě projít svět od Ameriky přes Evropu, Afriku až po Asii. Americký kontinent budou prezentovat Mexiko, Kolumbie, Bolívie nebo Peru, Asii země jako Vietnam, Malajsie, Sýrie, Afganistán, Pákistán a další. Barevnou Afriku zastoupí Ghana, Kongo, Uganda. Z evropských národů se představí Ukrajinci, Rusové, Arméni, Nizozemci, Řekové, Italové a další.

Vstup je zdarma.

Multikulturní akci pořádá Integrační centrum pro cizince při Diecézní charitě Hradec Králové společně se zahraničními studenty Filozofické fakulty UHK, Lékařské fakulty UK a se Správou uprchlických zařízení MV ČR – Pobytovým střediskem Kostelec nad Orlicí.
Festival se koná díky podpoře Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Statutárního města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje.

Program ke stažení zde.

Prohlédněte si také video z loňského ročníku festivalu Setkání národů na facebooku.