Multikulturní den přiblížil studentům umění a zvyky více než desítky zemí světa
June 29, 2018 NEWS

Multikulturní den přiblížil studentům umění a zvyky více než desítky zemí světa

Studenti hradeckého Gymnázia J. K. Tyla letos odcházejí na prázdniny bohatší o poznání mnoha cizokrajných zemí, které jim ve středu 27. června zprostředkoval Multikulturní den v areálu školy. Nejvíce je nadchlo bezprostřední setkání s cizinci, jejich uměním i zvyky. Akci pro ně uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s gymnáziem.

Na Multikulturním dni si studenti gymnázia vyzkoušeli africký, arabský nebo ruský tanec. V poznávací soutěži je zaujaly zejména exotické země jako Peru a Mongolsko, ale i další kultury. Překvapil je například odlišný školní systém v Indii. Studenti také ocenili možnost nahlédnout do života indických dětí a pomoci charitativního projektu Adopce na dálku.

Cizinci byli rovněž nadšení a vděční za příležitost prezentovat svou kulturu právě mladým lidem.

Poznávací soutěž - Peru

Při poznávací soutěži se studenti seznámili s faunou, flórou a dalšími zajímavostmi zemí jako jsou Španělsko, Vietnam, Mongolsko, Peru a USA. V několika třídách se také besedovalo o Indii a projektu Adopce na dálku Diecézní charity Hradec Králové, který pomáhá chudým indickým dětem získat vzdělání a dává jim tak šanci na lepší budoucnost.

Interaktivní program v tělocvičně - arabský tanec Sýrie

V rámci interaktivního programu v tělocvičně měli studenti příležitost poznat i si vyzkoušet tanec nebo hru na etnické hudební nástroje z africké Guineje, asijské Sýrie, evropské Ukrajiny a Ruska.

Etnické ochutnávky - Kyrgystán

V závěru akce byli vyhlášeni vítězové soutěže, kteří dostali za odměnu opravdický arménský dort. Nechyběly ani výtečné etnické ochutnávky z Venezuely, USA, Vietnamu, Španělska, Ukrajiny, Ruska, Litvy, Arménie, Kyrgyzstánu a Běloruska.

Vyhlášení vítězů soutěže a závěrečné slovo pana ředitele

„Rád bych, aby toto setkání přispělo k zachování otevřenosti cizím kulturám, protože to nás obohacuje a vytváří atmosféru vzájemného porozumění. Děkuji všem, kdo se na organizaci celé akce podíleli“, uvedl ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové Mgr. Robert Novák. K poděkování se připojil také vedoucí Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové Ing. Jan Kočí a pozval přítomné na tradiční multikulturní festival Setkání národů v Hradci Králové, který se letos uskuteční 13. listopadu 2018 v Adalbertinu.

Multikulturní den, kterého se zúčastnily přes čtyři stovky studentů hradeckého Gymnázia J. K. Tyla, uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s hradeckým Gymnáziem J. K. Tyla. Cílem akce bylo přiblížit studentům interaktivní formou kulturu a zvyky cizinců, kteří žijí, studují anebo pracují v našem kraji.

Projekt Integrační centrum pro cizince AMIF/10/02 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtu Ministerstva vnitra ČR.