Letošní Setkání národů v Hradci Králové ovládly indiánské rytmy
November 11, 2015 NEWS

Letošní Setkání národů v Hradci Králové ovládly indiánské rytmy

Svou kulturu, tradice i kuchyni představili cizinci ze tří desítek zemí čtyř kontinentů na již tradičním festivalu Setkání národů, kterým ožilo hradecké Adalbertinum v úterý 10. listopadu. Letošní ročník přilákal téměř tisícovku návštěvníků včetně školních výprav. Nejvíce si publikum získalo působivé hudební a taneční vystoupení ekvádorských a bolivijských indiánů ze skupiny Chayag. Nechyběly ani ochutnávky exotických pokrmů nebo ukázky národních kostýmů.

Zahájení festivalu se zúčastnila náměstkyně primátora ing. Anna Maclová, která také převzala záštitu nad akcí, dále krajský radní PaedDr. Mgr. Josef Lukášek a ředitel hradecké Diecézní charity RNDr. Jiří Stejskal. Dopoledne žáci desítky škol soutěžili v zeměpisných vědomostech o Bolívii, Holandsku nebo Rusku.

Odpolední program pro veřejnost zahájila indická pohádka „O přátelství“, kterou zahrál divadelní soubor Světáci při Integračním centru pro cizince hradecké Diecézní charity. Festival vyvrcholil podvečerním koncertem, který odstartoval podmanivý africký tanec v podání skupiny Duende. Premiérový duet představili hradecký písničkář Michal Horák a Oxana Evsina z Ruska. Do tajemné Arménie návštěvníky pomyslně přenesla zpěvačka Alvina Aghahanyan. Národní tanec a hudbu v pestrých krojích předvedli také Ukrajinci a interpreti z dalších zemí jako Giulia Catania (Itálie) nebo Bety z Vietnamu.

„Letošní ročník Setkání národů opět přilákal téměř tisícovku návštěvníků. Jejich kladné ohlasy a přátelská atmosféra na festivalu jen potvrzují, že bezprostřední setkání s cizinci a poznání jejich národních tradic, umění a zvyků vede k většímu vzájemnému porozumění,“ říká ing. Jan Kočí, vedoucí Integračního centra pro cizince hradecké Diecézní charity. V Adalbertinu se prezentovali především cizinci, kteří žijí, pracují anebo studují v našem kraji. Poprvé se na festivalu představily například Nigérie, Kapverdy nebo Libérie.

Návštěvníci si také mohli prohlédnout národní kostýmy latinskoamerických, afrických a asijských zemí, ukrajinské nebo ruské kroje. Nechyběly ani etnické ochutnávky – španělské gazpacho, arménská pachlava, vietnamské závitky, holandské sýry nebo eritrejská káva a další exotické pokrmy. Lidé se také zajímali o tradiční výrobky nebo dřevořezby z dílny Bagdasara Chanbekjana z Arménie. Po celý den byly vystaveny obrazy a výtvarné výrobky uprchlíků z kosteleckého Pobytového střediska MV ČR. 

Multikulturní akci uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s Filozofickou fakultou UHK, KURO Hradec Králové a SUZ MV ČR - Pobytovým střediskem Kostelec nad Orlicí. Festival se uskutečnil díky podpoře Evropské unie – Azylového, migračního a integračního fondu, MV ČR, MŠMT ČR, Statutárního města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje.

Prohlédněte si fotogalerii z festivalu zde. Foto: Pavel Vondřejc. Více také na facebooku.

Média o festivalu Setkání národů 2015: