Hradecké Setkání národů vyvrcholilo společným tancem pro naši planetu
November 15, 2019 NEWS

Hradecké Setkání národů vyvrcholilo společným tancem pro naši planetu

Sedmý ročník Setkání národů, který ve středu 13. 11. 2019 přilákal do hradeckého Adalbertina stovky návštěvníků, apeloval na potřebu chránit naši společnou planetu. Národní tanec, hudbu, umění i kuchyni tentokrát v ekologickém duchu na něm představilo 25 zemí. Akci pořádalo Integrační centrum pro cizince hradecké Diecézní charity s partnery pod záštitou primátora města Hradec Králové. Děkujeme všem cizincům a návštěvníkům za přátelské setkání!

„Letos si připomínáme třicet let svobody, díky níž můžeme víc cestovat a poznávat. Příležitost k bezprostřednímu setkání s lidmi různých kultur nám dává i tento festival. I skrze něj si uvědomujeme, co nás spojuje. Tím je i fakt, že všichni žijeme na jedné planetě, o kterou bychom se měli dobře starat a zachovat ji pro budoucí generace,“ vyzvala účastníky festivalu Ing. Anna Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové.

Letos vše v ekologickém duchu

Třídění odpadu, více zdravých surovin a ekologické nádobí při ochutnávkách, přírodní materiály na oděvech a také informace o ohrožených druzích živočichů u stánků jednotlivých zemí, to vše doprovázelo přehlídku národů na letošním festivale. Rovněž taneční a hudební vystoupení se nesla v duchu poděkování za dary země a oslavy přírodních živlů.

Žáci a studenti osmi hradeckých škol si v dopoledním programu nejen zkusili africké tance a hru na bubny, ale prezentovali i svá krátká videa na téma „Jak můžeme přispět ke zdravé planetě“. „Každý může začít sám u sebe, například třídit odpad, šetřit vodou, kupovat lokální potraviny nebo jezdit na krátké vzdálenosti na kole,“ to byla hlavní doporučení aktérů v originálních spotech, které si školáci připravili.

Svou zemi na festivale představili zejména cizinci z Královéhradeckého kraje, kterým Diecézní charita pomáhá s integrací do naší společnosti, a také zahraniční studenti Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Poprvé to byly například Chile, Filipíny, Írán nebo Ázerbájdžán. Všichni byli velmi vděční za možnost ukázat svou kulturu. Návštěvníci oceňovali především bezprostřední setkání s cizinci a jejich bohatou prezentaci.

Festival symbolicky zakončil tanec pro planetu

Na podvečerním koncertu pro širokou veřejnost si publikum nejvíc získal Roben ze Zimbabwe svým tancem na téma sklizně a odvážným vystoupením na chůdách, dále také spontánní africký hudebník Camara z Guineje, Sergej a Ksenia Evsina z Ruska, arménská zpěvačka Alvina a její Vlaštovky, ukrajinský lidový soubor Radost nebo Bety a tanečnice z Vietnamu. Celý program vyvrcholil společným tancem národů pro naši planetu.

Novinkou byla také etnická módní přehlídka, na které ve svých národních oděvech a krojích defilovali cizinci ze zemí, jako jsou Etiopie, Eritrea, Vietnam, Pákistán, Sýrie, Chile, Mexiko, Rusko, Ukrajina, Kyrgystán a další. Z národních pokrmů návštěvníkům chutnaly například sladké rýžové kostky z filipínské kuchyně, plněné placky kutabi z Kyrgystánu, bulharský tarator, vietnamské závitky, ukrajinský boršč, africká káva a další exotická jídla. Stánek s vodou a osvěžujícími sirupy letos zajistila společnost Královéhradecká provozní, a.s. Festival tradičně doprovodila výstava výtvarných prací cizinců z Pobytového střediska MVČR v Kostelci nad Orlicí.

Záštitu nad akcí převzal primátor města Hradec Králové prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

Festival uspořádalo Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci se Statutárním městem Hradec Králové, Královéhradeckým krajem, Filozofickou fakultou UHK, Ministerstvem vnitra ČR, SUZ MV ČR - PoS Kostelec n/O, MKI Klíč, Regionálním ukrajinským spolkem ve VČ, Královéhradeckou provozní, a.s. a ZOO Dvůr Králové n/L.

Prohlédněte si momentky z festivalu zde.

Projekt Integrační centrum pro cizince AMIF/20/01 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtu Ministerstva vnitra ČR.

EU - Azylový, migrační a integrační fond