Hradecké Dny ukrajinské kultury
September 20, 2017 NEWS

Hradecké Dny ukrajinské kultury

Výstavu, výtvarné workshopy, přehlídku národního folklóru a také besedy se zajímavými osobnostmi z této nám blízké země nabízí již páté Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové, které uzavře přednáška "O Ukrajincích v Čechách i na Moravě" profesora Bohdana Zilynského v úterý 24. 10. v 17 hod. na UHK. Více také zde. Přijďte se podívat!

Letošní ročník zahájil pondělní výtvarný plenér v malebné Železnici u Jičína, kde se setkali umělci z Ukrajiny, Polska a Hradecka. Tento týden všichni vyráží malovat do ulic naší krajské metropole i okolí. Jejich obrazy a artefakty budou k zhlédnutí v hradeckém Kině Bio Central až do 1. října. Výstavu otevře slavnostní vernisáž už tento pátek 22. září v 16 hod., kterou doprovodí promítání nového filmu Trpká úroda o hladomoru na Ukrajině (od 18:30 hod.).

Tento rok se výtvarného tematického plenéru s názvem Hradecký salón 2017 účastní šest malířů z Ukrajiny, Polska a Hradecka. Každý se svou výtvarnou technikou a stylem pokusí zachytit atmosféru a zákoutí našeho krajského města i okolí. Jak se jim to podařilo, se mohou přesvědčit návštěvníci hradeckého Kina Bio Central, kde budou obrazy těchto umělců vystaveny od 22. 9. do 1. 10. 2017.

Na uměleckých workshopech s ukrajinskými malíři si účastníci mají možnost vyzkoušet rozmanité výtvarné techniky. Ve středu 20. září probíhá tvůrčí dílna pro rodiče a děti v Integračním centru pro cizince (budova YMCA, Šafaříkova 666/9). V úterý 19. 9. žáci hradecké ZUŠ Habrmanova malovali zátiší s ukrajinskou výtvarnicí Yulií Balabucha.

V sobotu 23. 9. od 17 hod. bude hradecké Adalbertinum (Třída ČSA) hostit koncert „Hudba mého srdce“, kde se představí ukrajinské hudební soubory a folklór. Na neděli 24. 9. od 16 hod. je připraveno setkání s Igorem Kostrominym, ukrajinským novinářem, fotografem, básníkem a písničkářem z Charkova.

O Ukrajincích v Čechách i na Moravě bude přednášet profesor Bohdan Zilynský v úterý 24. 10. od 17 hod. na Univerzitě Hradec Králové. Více také zde.

Na všechny akce srdečně zve Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové a Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách.

Projekt Integrační centrum pro cizince AMIF/10/02 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtu Ministerstva vnitra ČR.

Bližší informace a program naleznete zde. 

Kontakt: Nataliya Dotsenko, nataliya.dotsenko@hk.caritas.cz, tel. 492 604 940, 731 402 293 (606 042 305).