Hradecké Dny ukrajinské kultury letos zavítají i do Rychnova nad Kněžnou
September 3, 2018 NEWS

Hradecké Dny ukrajinské kultury letos zavítají i do Rychnova nad Kněžnou

Ukrajinci, kteří tvoří jednu z nejpočetnějších menšin v Česku, budou už pošesté v září prezentovat svou kulturu v Hradci Králové a v Královéhradeckém kraji. Malířský plenér, interaktivní workshopy s výtvarnými umělci nebo spisovatelkou Oksanou Stohnijovou, koncert, literární večer či výstavu obrazů, to vše nabízí letošní hradecké Dny ukrajinské kultury. Poprvé se Ukrajinci představí také v Rychnově nad Kněžnou. Přijďte se podívat!

Přehlídku umění a folklóru této nám blízké země pořádají Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové a Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách ve spolupráci s Magistrátem města Hradec Králové, Královéhradeckým krajem a Velvyslanectvím Ukrajiny v ČR.

Akci odstartuje malířský plenér, který bude zahájen ve středu 5. září od 16 hodin v Muzeu Inny Kolomijec v Železnici u Jičína. Tentokrát budou současní výtvarníci malovat na téma „100. výročí ukrajinské diaspory v Čechách“ a „100. výročí vzniku Československa“. Jejich obrazy pak budou vystaveny v hradecké Galerii snů (ulice Úzká 208/5) od úterý 11. září, kdy proběhne také slavnostní vernisáž od 16 hodin.

Rodiny s dětmi se mohou těšit na interaktivní workshopy s ukrajinskými výtvarnými umělci v Integračním centru pro cizince Diecézní charity Hradec Králové (YMCA, Šafaříkova 666/9), v pátek 7. září od 15 hodin s malířem Oleksandrem Vutianovem a v sobotu 8. září od 10 hodin s malířkou Yulií Balabuchovou.

Ukrajinský foklór se představí na tradičním koncertu „Hudba mého srdce“ v sobotu 22. září od 17 hodin ve Velkém sále Adalbertina (Třída ČSA).

Hradecké Dny ukrajinské kultury završí dvě setkání s ukrajinskou i českou literaturou v prostorách Restaurace Hnízdo snů (ulice Úzká 208/5), v úterý 25. září od 17 hodin to bude literární večer s názvem Hradecký podzim a ve středu 26. září od 17:30 hodin autorský workshop „Terapie básněmi“ s ukrajinskou spisovatelkou Oksanou Stohnijovou.

Letošní novinkou je Den Ukrajiny v Rychnově nad Kněžnou, který bude hostit zdejší Sál Společenského centra (Panská 1492) v neděli 9. září od 16 do 19 hodin. „Připravili jsme bohatý hudební i taneční program pro celé rodiny, tvořivé a taneční dílny pro děti, soutěže nebo výstavu výšivek. Všichni jsou srdečně zváni, nebudou chybět ani ochutnávky ukrajinské kuchyně“, říká hlavní organizátorka akce Nataliya Dotsenko.

  • Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové a Královéhradeckém kraji - program ke stažení zde.
  • Den Ukrajiny v Rychnově nad Kněžnou - program ke stažení zde.

Těšíme se na setkání s Vámi!