Hradec Králové očima ukrajinských malířů
September 19, 2018 NEWS

Hradec Králové očima ukrajinských malířů

Zajímá vás, jak vidí naše krajské město a jeho zákoutí malíři z Ukrajiny? Pak se vydejte do hradecké Restaurace Hnízdo snů na výstavu jejich čerstvě namalovaných obrazů, která byla 11. září zahájena vernisáží a potrvá až do půlky října. Nenechte si ujít také další akce Dnů ukrajinské kultury v Hradci - sobotní koncert a setkání s literaturou v příštím týdnu.

Téměř desítka výtvarných umělců po celý týden malovala v plenéru v Hradci i okolí v rámci Dnů ukrajinské kultury.

Vernisáž výstavy obrazů ukrajinských malířů v hradecké Restauraci Hnízdo snů (v Úzké ulici čp. 208/5).

„Hradec Králové je takový malý ráj na zemi. Je to město jako stvořené pro umění, ať je to malování, hudba, tanec nebo divadlo“, sdělila své dojmy na vernisáži výstavy výtvarnice Nadia Popovich ze Zakarpatské Ukrajiny a jménem všech malířů poděkovala za možnost účastnit se letošního plenéru. Vernisáž navštívily i významné osobnosti jako náměstkyně primátora města Ing. Anna Maclová a další hosté.

Dny ukrajinské kultury letos zavítaly i do Rychnova

Ukrajinci, kteří tvoří jednu z nejpočetnějších menšin v Česku, už pošesté v září prezentují svou kulturu v Hradci Králové a v Královéhradeckém kraji. Podzimní přehlídku umění a folklóru této nám blízké země pořádají Integrační centrum pro cizince hradecké Diecézní charity a Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách ve spolupráci s Magistrátem města Hradec Králové, Královéhradeckým krajem a Velvyslanectvím Ukrajiny v ČR.

Především rodinám s dětmi byly určeny workshopy s ukrajinskými malíři v Integračním centru. Účastnice prvního z nich malovaly portrét technikou Alfonse Muchy pod vedením umělce Oleksandra Vutianova v pátek 7. září a ze svých výtvorů měly upřímnou radost. Nejvíce je zaujala práce s barvami a zdokonalily se v kompozici. Také malíř Vutianov, který přijel do Hradce poprvé, ocenil jejich snahu i nápaditost. Na workshopu 8. září se zase malovalo zátiší olejomalbou s oblíbenou výtvarnicí Yulií Balabuchovou.

Den Ukrajiny v Rychnově nad Kněžnou

Letošní novinkou byl Den Ukrajiny v Rychnově nad Kněžnou, který 9. září hostil zdejší Sál Společenského centra. Návštěvníci si chválili bohatý hudební i taneční program, děti se učily tvořit a tančit v rámci dílniček, nechyběla ani soutěž a ukrajinské ochutnávky.

Nenechte si ujít také koncert a setkání s literaturou

Ukrajinský foklór se představí na tradičním koncertu „Hudba mého srdce“ v sobotu 22. září od 17 hodin v hradeckém Adalbertinu (Třída ČSA).

Celou akci završí dvě setkání s literaturou v Restauraci Hnízdo snů (v Úzké ulici 208/5), v úterý 25. září od 17 hodin literární večer Hradecký podzim a ve středu 26. září od 17:30 hodin autorský workshop „Terapie básněmi“ s ukrajinskou spisovatelkou Oksanou Stohnijovou.

Projekt Integrační centrum pro cizince AMIF/10/02 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtu Ministerstva vnitra ČR.