Festival Setkání národů zve na jedinečnou cestu kolem světa pod jednou střechou
November 3, 2022 NEWS

Festival Setkání národů zve na jedinečnou cestu kolem světa pod jednou střechou

Přehlídku více než dvaceti cizokrajných kultur, etnické workshopy a ochutnávky, koncert a také výstavy, to vše nabídne 9. ročník tradičního festivalu Setkání národů, který se uskuteční ve čtvrtek 10. 11. 2022 od 9 do 20 hod. v Adalbertinu Hradec Králové (Čs. armády 300, Velký sál). Letos nebude chybět program pro školy ani etnické ochutnávky. Na závěrečném koncertu vystoupí indiánská skupina Chayag z Ekvádoru, Roben Mlauzi ze Zimbabwe a Jungle Team ze ZOO Dvůr Králové i další interpreti původem z Indonésie, Mongolska, Vietnamu, Nepálu, Arménie a Ukrajiny. Příběhy ukrajinských uprchlíků návštěvníkům přiblíží jedna z mnoha doprovodných výstav s názvem „Vstaň a jdi“ od výtvarnice Anny Artemenko z Kyjeva. Záštitu nad akcí převzal primátor Hradce Králové.

Setkání národů

„Jsem moc rád, že jsme letos mohli opět připravit i program a soutěže pro naše školy. Studenti se interaktivní formou seznámí s typickými národními tanci jednotlivých zemí. A také už nebudou chybět tradiční ochutnávky,“ říká Ing. Jan Kočí, vedoucí Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové, které festival Setkání národů spolu s partnery pořádá.

Etnické workshopy a ochutnávky

Pro veřejnost budou etnické workshopy a ochutnávky probíhat od 15 do 18 hodin ve Velkém sále i v předsálí hradeckého Adalbertina. Lidé si mohou vyzkoušet například hru na africké bubny, výrobu etnických náramků, malování hennou, africké zdobení korálky nebo se seznámit s orientální přípravou čaje a kávy. Cizinci, kteří u nás žijí, pracují anebo studují, představí návštěvníkům také své tradiční oděvy, výrobky a národní kuchyni.

Koncert

Přehlídku cizokrajné hudby, tance a umění zemí Afriky, Asie, Evropy a Latinské Ameriky završí podvečerní koncert od 18 do 20 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení indiánské skupiny CHAYAG v tradičních kostýmech, jejíž členové pochází z Ekvádoru. Africké bubny rozezní a zatančí ROBEN MLAUZI ze Zimbabwe spolu s JUNGLE TEAM ze ZOO Dvůr Králové. Poprvé na festivalu vystoupí skupina KINTARI, kterou tvoří tanečníci z Indonésie i ČR, nebo SMARTI RAYAMJHI z Nepálu. Mongolský národní tanec předvede skupina SARNAI z Mongolska a z Orientu česká umělkyně KHATTYA. V programu zazpívá také BETY z Vietnamu, ALVINA AGHAJANYA z Arménie nebo NATALIYA IVANOVA a soubor RADIST z Ukrajiny.

Výstavy

Setkání národů doprovodí i řada výstav jako jsou HRADEC KRÁLOVÉ OČIMA UKRAJINSKÝCH MALÍŘŮ, VÝTVARNÉ PRÁCE CIZINCŮ Z POS MV ČR KOSTELEC N. O., PŘÍBĚHY Z INDIE z projektu Adopce na dálku hradecké Diecézní charity, HALINA OHII – JAPONSKÁ TECHNIKA OSHIBANA, CESTA PŘES EGYPT a ANNA ARTEMENKO: „VSTAŇ A JDI!“ (ukrajinské příběhy).

Festival pořádají Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci se Statutárním městem Hradec Králové, Královéhradeckým krajem, Filozofickou fakultou UHK, Ministerstvem vnitra ČR, SUZ MV ČR - PoS Kostelec n/O a Regionálním ukrajinským spolkem ve VČ.

Vstup je zdarma (změna programu vyhrazena).

STÁHNOUT PROGRAM

Projekt Integrační centrum pro cizince AMIF/31/04 je financován Evropskou unií v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtu Ministerstva vnitra ČR.

Integrační centrum pro cizince Hradec Králové poskytuje sociální poradenství a asistenci, pořádá kurzy češtiny a sociokulturních dovedností, zájmové a volnočasové aktivity pro cizince na území Královéhradeckého kraje.

Více informací naleznete na www.cizincihradec.czwww.hk.caritas.cz a na www.facebook.com/cizincihradec.

Kontakt: Jana Karasová - propagace a tisk, tel. 731 402 274, 495 063 135, email: jana.karasova@hk.caritas.cz