Festival Setkání národů 2015 v Hradci Králové už 10. listopadu
November 4, 2015 NEWS

Festival Setkání národů 2015 v Hradci Králové už 10. listopadu

Poznejte s námi třicet kultur čtyř kontinentů pod jednou střechou na Setkání národů v hradeckém Adalbertinu v úterý 10. 11. Letos se můžete těšit na hudební a taneční vystoupení ekvádorských indiánů ze skupiny Chayag nebo španělské flamenco v podání souboru Duende. V programu se představí také muzikanti z Itálie, Ruska, Arménie, ČR i dalších zemí světa. Světáci zahrají indickou pohádku O přátelství. Nebudou chybět etnické ochutnávky nebo ukázky národních oděvů a tradičních výrobků.

Dopolední program je určen pro školy (od 9:00 do 14:30 hod.). Pro žáky a studenty je připravena také interaktivní poznávací soutěž s cizinci.

Odpolední program pro veřejnost zahájí v 16:00 hod. indická pohádka „O přátelství“, kterou zahraje divadelní soubor Světáci při Integračním centru pro cizince. Na závěrečném koncertu vystoupí také zpěvačka Giulia Catania (Itálie), hradecký folkrockový zpěvák Michal Horák (ČR) a Oxana Evsina (Rusko), Alvina Aghahanyan (Arménie) a interpreti z dalších zemí (od 17:00 do 19:00 hod.). Po celý den bude probíhat výstava uměleckých dřevořezeb a výtvarných prací uprchlíků z Pobytového střediska MV ČR Kostelec nad Orlicí.

Na slavnostní zahájení (od 9 hod.) přijali pozvání ing. Anna Maclová, náměstkyně primátora Statutárního města Hradec Králové, která také převzala záštitu nad akcí, dále PaedDr. Mgr. Josef Lukášek, radní Královéhradeckého kraje, a RNDr. Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity Hradec Králové.

Setkání národů nabízí široké veřejnosti příležitost poznat národní tradice, umění a zvyky cizinců z různých zemí, kteří u nás žijí, pracují anebo studují. Návštěvníci na jednom místě doslova projdou svět od Ameriky přes Evropu, Afriku až po Asii. Letos se poprvé představí Nigérie, Libérie nebo Kapverdy. Americký kontinent budou prezentovat například Mexiko, Bolívie, Peru, Nikaragua a USA, Asii země jako Vietnam, Sýrie nebo Mongolsko. Barevnou Afriku zastoupí Maroko, Nigérie, Libérie, Uganda, Ghana a Eritrea. Z evropských národů se představí Ukrajinci, Rusové, Arméni, Moldavané, Rusíni, Španělé, Italové, Nizozemci, Řekové a další. Vstup je zdarma.

Akci pořádá Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové ve spolupráci s Filozofickou fakultou UHK, Lékařskou fakultou UK Hradec Králové, KURO Hradec Králové a SUZ MV ČR - PoS Kostelec nad Orlicí.

Festival se koná díky podpoře Evropské unie – Azylového, migračního a integračního fondu, Ministerstva vnitra ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Statutárního města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje.

Program ke stažení zde. Sledujte také novinky na facebooku.