Dny ukrajinské kultury 2020 v Hradci Králové odstartují v pátek
September 16, 2020 NEWS

Dny ukrajinské kultury 2020 v Hradci Králové odstartují v pátek

Výstavu originálních obrazů ukrajinských malířů, umělecký workshop pro děti, koncert nebo promítání o Ukrajině, to vše i mnohem více nabídnou letošní Dny ukrajinské kultury v Hradci Králové od pátku 18. září až do soboty 3. října 2020. Akci pořádá Integrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové a Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách. Hlavním mottem tohoto ročníku je „Kultura a výtvarné umění sbližuje“.

Tradiční podzimní přehlídku ukrajinské kultury v našem krajském městě zahájí vernisáž výstavy obrazů ukrajinského malíře Alexandra Onishenka z partnerského města Černigov a Alexe Gabriela z Oděsy, která se uskuteční v pátek 18. září v 17 hodin v Kongresovém centru Aldis (obrazy zde budou vystaveny do 20. 9.).

V sobotu 19. září od 10 hodin proběhne v Aldisu také autorský umělecký workshop s malířem Onishenkem, na kterém si mohou děti vyzkoušet techniku černého plátna. Sobotní program vyvrcholí koncertem „Hudba mého srdce“ od 17 hodin v Aldisu, kde vystoupí lidový soubor Radost a zpěvák Pavlo Bubriak, zasloužilý umělec Ukrajiny.

V úterý 22. září od 17 hodin se bude Ukrajina prezentovat také v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Návštěvníci se mohou těšit na promítání, výstavu výšivek a lidových krojů nebo vystoupení ukrajinského hudebně-tanečního souboru Radost.

„Mílí Hradečáci a milovníci umění, srdečně Vás všechny zvu na páteční vernisáž obrazů do Výstavní síně Aldisu. Tentokrát výstava potrvá jen tři dny, tak ať to stihnete. A v úterý přijměte pozvání do Muzea východních Čech na cestu za poznáním po Ukrajině, kde jsme pro Vás připravily také ukázky lidových výšivek a krojů,“ říká hlavní organizátorka akce Nataliya Dotsenko z Integračního centra pro cizince, která pochází z Ukrajiny.

Všechny akce se uskuteční v souladu s aktuálními opatřeními v souvislosti s pandemií Covid-19.

Prosíme, registrace na sobotní workshop a koncert 19. 9. jsou z těchto důvodů nutné, a to buď emailem na adrese: nataliya.dotsenko@hk.caritas.cz nebo telefonicky na čísle 731 402 293 (606 042 305).

Podrobný program letošních Dnů ukrajinské kultury v Hradci Králové najdou zájemci také na http://www.ukrajinskyspolekunas.cz/.

Projekt Integrační centrum pro cizince AMIF/20/01 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního fondu a rozpočtu Ministerstva vnitra ČR.

Více informací naleznete také faceooku: www.facebook.com/cizincihradec.