Charita pokračuje v pomoci cizincům ze třetích zemí díky finanční podpoře EU
March 26, 2014 NEWS

Charita pokračuje v pomoci cizincům ze třetích zemí díky finanční podpoře EU

ntegrační centrum pro cizince Diecézní charity Hradec Králové pokračuje v pomoci cizincům ze třetích zemí (tj. ze států mimo EU) díky další finanční podpoře z fondu Evropské unie. Nový projekt Integračního centra pro cizince v Královéhradeckém kraji číslo EIF 2013-11 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí. Jeho realizace byla zahájena 1. 1. 2014 a potrvá do 31. 3. 2015. Posláním Centra je podpora integrace cizinců ze třetích zemí na území Královéhradeckého kraje do většinové české společnosti.

Integrační centrum pro cizince je středisko Diecézní katolické charity Hradec Králové, která pomáhá cizincům již od roku 1992. Centrum působí v Královéhradeckém kraji od ledna 2013, kdy bylo zřízeno rovněž za finanční podpory Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí a vychází z Aktualizované koncepce integrace cizinců Společné soužití.

Poskytujeme služby

Centrum poskytuje cizincům bezplatně informační činnost, poradenství, kurzy češtiny a sociokulturních dovedností v Hradci Králové i v regionech (v Náchodě, ve Dvoře Králové n/L, Jičíně, Hořících, Trutnově a od 30. 3. 2014 také ve Smiřicích) anebo individuální výuku češtiny i jiných předmětů s charitními dobrovolníky.

„V roce 2013 využilo služby Integračního centra pro cizince celkem 804 klientů. Sociální a právní poradenství bylo poskytnuto 525 cizincům, kurzů češtiny a sociokulturní orientace se zúčastnilo 279 cizinců. Nejpočetněji byli zastoupeni cizinci z Ukrajiny, Vietnamu, Mongolska, Ruska a Sýrie,“ informuje ing. Jan Kočí, vedoucí Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové.

Multikulturní akce a ostatní integrační aktivity

Integrační centrum pro cizince Diecézní katolické charity Hradec Králové také organizuje multikulturní a vzdělávací akce ve spolupráci s cizinci, školami a dalšími organizacemi v regionu (v loňském roce to byly například cyklus Etnokultura, Setkání národů a další akce) a dálenabízí zázemí pro volnočasové a zájmové aktivity (jako jsou například Taneční klub, Multikulturní klub dětí a mládeže, Dámský klub nebo divadelní soubor Světáci, pořádá sportovní turnaje a akce pro rodiny s dětmi).

Multikulturních a integračních aktivit se loni zúčastnilo přes 1800 cizinců a téměř 2000 zástupců české většinové společnosti.

Aktuálně nabízíme

„Aktuálně nabízíme cizincům kurzy k občanství, kde se mají možnost připravit na zkoušku z češtiny a ze znalostí o reáliích ČR, kterou mají od 1. 1. 2014 povinnost složit cizinci žádající o státní občanství České republiky,“ říká ing. Jan Kočí, vedoucí Integračního centra pro cizince Diecézní charity Hradec Králové, a pokračuje:„V tomto roce jsme také nově zahájili populárně naučný cyklus přednášek ve spolupráci s Filozofickou fakultou UHK, které jsou určeny cizincům i široké veřejnosti."

Zmíněné kurzy k občanství jsou zdarma a probíhají v Integračním centru pro cizince, Šafaříkova 666/9, Hradec Králové (3. patro). Zájemci se mohou registrovat na emailu kurzy.cestina@hk.caritas.cz nebo na tel.: 731 402 284.