Nejvíc si přeju, aby všechny mámy mohly být se svými dětmi a v bezpečí
6. května 2022 НОВОСТИ

Nejvíc si přeju, aby všechny mámy mohly být se svými dětmi a v bezpečí

„Bylo to těžké rozhodnutí opustit domov, rodinu a práci. Ale měla jsem na všechno jen 15 - 20 minut a k tomu sbalit to nejnutnější na cestu. Chtěla jsem hlavně ochránit naše děti před válkou,“ líčí mladá dvojnásobná maminka Roksolana, jak prchali z rodné ukrajinské Umaně, kde ruští okupanti odstřelovali nedaleký vojenský sklad. Bezpečný azyl a útočiště našla se svými kluky i maminkou v Hradci Králové. Oba synové už u nás chodí do školy, Roksolana si právě hledá práci a učí se česky na kurzech Integračního centra hradecké Diecézní charity.

Do Česka cestovali tři dny přes Slovensko. Na ukrajinsko-slovenské hranice dorazili ještě autem s přáteli, pak už s pomocí dobrovolníků busem do Čech. „Všude nám lidé pomáhali. Dali nám najíst a vše, co bylo potřeba. Paní Natálie Dotsenko a Charita se tady o nás starají od začátku. Pomohli nám také s ubytováním i s registrací. Jsem za to všem velmi vděčná,“ říká 30-letá Roksolana, která sama nezahálela a hned jak se zotavili z dlouhé cesty, pomáhala s tříděním humanitární sbírky pro ukrajinské uprchlíky. „Přišla jsem alespoň na jiné myšlenky a cítila se užitečná,“ dodává mladá maminka.

„Mám radost, že se podařilo najít školu pro oba syny. Už potřebovali režim, od té války jsou velmi roztěkaní,“ pochvaluje si Roksolana. A není divu, kluci jsou všeho stále plní. Překotně líčili zážitky z bombardování i útěku ze své země. A je vidět, že situaci stále sledují na internetu. I když se jim v české škole moc líbí a mají skvělou učitelku, přáli by si, aby už válka skončila a mohli se vidět taky s tátou.

Vytrvalý boj za svobodu na Ukrajině před nespravedlivou ruskou agresí teď hýbe celým světem. Kde se v Ukrajincích bere ta odvaha, statečnost a hrdost? „Museli jsme vždycky držet při sobě a chránit si svoji kulturu už v minulosti. Myslím, že Ukrajinci jsou prostě dobří lidé. Vzájemně si pomáháme a jsme pracovití,“ vysvětluje Roksolana.

„Umaň je krásné město, velké asi jako Hradec Králové, a v minulosti tu žilo hodně Židů. Jezdilo k nám i spousta turistů,“ vzpomíná Roksolana. Žili si spokojený život, než přišla válka. Teď jsou s rodinou v kontaktu aspoň po telefonu a po síti, pokud je to jen možné. Prarodiče naštěstí bydlí na vesnici, kam se i před útěkem uchýlili před bombardováním. Doma měla Roksolana také malou živnost, kterou musela opustit. Vyráběli zákusky do kaváren a cukráren, a tak by ráda u nás našla práci v oboru. A její dezerty, které mi ukazovala na mobilu, vypadaly vskutku úžasně.

A co teď drží mladou maminku nad vodou a co si přeje ke květnovému Dni matek? „Jsou to hlavně moji dva synové. Nejvíc si teď přeju, aby všechny mámy mohly být se svými dětmi a v bezpečí. Aby už válka skončila a my se mohli zase vrátit domů,“ reaguje přirozeně Roksolana, jedna s tisíců ukrajinských maminek, které u nás našly dočasný azyl před nespravedlivou válkou.

Jana Karasová

Kurzy češtiny

Jak pomáháme

Maminkám s dětmi, které k nám utekly před ruskou agresí na Ukrajině, pomáhá Diecézní charita Hradec Králové od začátku válečného konfliktu. Jsme součástí hradeckého Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) a aktuálně zajišťujeme pro uprchlíky z Ukrajiny:

  • humanitární pomoc, zásobování potravinami, ošacením a materiální pomoc v KACPU a také na ubytovnách města a fakultní nemocnice
  • odbornou pomoc, poradenství i doprovody na úřady - poskytuje naše Integrační centrum pro cizince 
  • pomoc dobrovolníků a ve spolupráci s krajem také dobrovolníky/tlumočníky pro KACPU - organizuje naše Dobrovolnické centrum 
  • kurzy češtiny pro nově příchozí z Ukrajiny v Hradci Králové i v regionech - pořádá naše Integrační centrum pro cizince
  • v rámci sítě svých regionálních Charit zajišťujeme také potřebnou následnou péči - především poradenství, sociální služby, materiální a dobrovolnická pomoc nebo zprostředkování kontaktů 
Foto: L. Kotek

Děkujeme za každý dar a pomoc

Vlna solidarity je obdivuhodná, k pomoci uprchlíkům z válkou zkoušené Ukrajiny se semkli místní charity, organizace, instituce, firmy, spolky, dobrovolníci a jednotliví dárci. 

Velký dík za pomoc patří také všem dobrovolníkům a lidem, kteří poskytli materiální podporu.

Finanční dary na akutní a následnou pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v našich regionech můžete posílat na veřejné sbírkové konto Diecézní charity Hradec Králové pro mimořádnou pomoc číslo: 1234512345/5500, VS 101.

qr kod sbirka Ukrajina_VS 101

Děkujeme vám!

Více informací najdete zde.